Flera av de organiska ämnen av typen kolhydrat kallas för socker.
Socker är sött och energirikt och utgör det främsta bränslet i livsprocesserna.
I vardagligt tal och i mindre detaljrika innehållsförteckningar används termen socker mestadels om raffinerad sackaros.
Strösocker samt bitsocker innehåller bet- eller rörsocker, som båda är trivialnamn för sackaros. Råsocker är icke-raffinerat socker, brunt till färgen, och det säljs liksom ordinärt socker som bit- eller strösocker.
Det finns många annorlunda sockerarter, de vanligaste sockerarterna i kosten är glukos (druvsocker), fruktos (fruktsocker), laktos (mjölksocker), maltos (maltsocker), sackaros (rör- eller betsocker) och stärkelse.
Vi får i oss allt överdriven mängd socker och kolhydrater för att det ska vara sunt för kroppen.
Och ”vanligt” socker som det som finns i exempelvis läsk som Coca Cola är inte sunt.
Visste du att en burk Coca Cola består av kolhydrater som motsvarar 10 sockerbitar och att en Milkshake på MacDonalds motsvarar sexton sockerbitar?
Men Coca Cola försvarar sig med att en burk innehåller lika mycket socker som likvärdig mängd apelsinjuice. Skillnaden är dock att apelsinjuice består av vitaminer och mineraler vilket du inte hittar i en CocaCola burk.
Men låt oss ta en titt på lite skilda alternativ till det ”vanliga” sockret.
Polydextrose Fibrer
Polydextrose är vattenlösliga fibrer som används i livsmedel.
Ungefär 9% är sockerarter, resten är fibrer.
Ungefär 75% passerar rakt genom kroppen, övriga blir mat åt nyttiga bakterier i tarmsystemet.
Finns i många skilda livsmedel så att producenterna kan skrävla med ”Innehåller nyttiga fibrer”
StröSöt – som strösocker men med flera annorlunda namn
Strösöt ser ut och smakar som socker – men har enbart ungefär 75% sötma mot socker.
Strösöt är en 100% okonstlad produkt och det officiella namnet är Erytritol.
Säljs under en mängd olika varumärken,
Sukrin omnämns i Wikipedia som ett sådant.
Erytritol är en sockeralkohol och tas inte upp alls av kroppen.
Inga kalorier och noll GI (glykemiskt Index).
Ser ut som och har samma granulering som strösocker.
Finns naturligt i päron, meloner och svamp med mera.
Sucralose flytande
Sucralose är ett kalorifritt sötningsmedel som är tillverkat av socker.
Till skillnad från socker så kan kroppen inte ta upp Sucralose.
Inga kalorier och heller inga kolhydrater med andra ord.
Det nya sötningsmedlet, gjort av socker men helt sockerfritt.
Smakar som socker.
Finns som sacketter, absolut kolhydratfria, ger bara sötman och är utmärkt till kaffe, te och liknande.
Sacketter ger enbart sötman.
Vill man även ha “Body”, dvs fylligheten som socker bidrar till, så finns det en pulvermix innehållandes maltodextrin.
Maltodextrin är rena kolhydrater producerade av stärkelse som brutits ner i mindre beståndsdelar, vanligtvis med syra och/eller enzymer.
Maltodextrin är ett samlingsnamn för polymerer av glukosenheter och är en avsevärt lätt, vit, kristalliknande och smaklös substans.
Maltodextrin används i huvudsak som fyllnadsmedel i sötningsmedel. Flera sportdrycker på marknaden är baserade på maltodextrin därför att det tas upp snabbt i kroppen.
Aspartam
Aspartam är ett sötningsmedel som ersätter socker i de flesta lightprodukter, sockerfria tuggummin, o.s.v.; ämnets E-nummer är E 951.
Det marknadsförs som bordssötningsmedel men ingår mestadels i färdiga livsmedelsvaror.
Aspartam är ett proteinliknande ämne som bidrar till fyra kcal per gram.
Aspartam ger ingen kariespåverkan och inget blodsocker- eller insulinsvar.
Ämnets energiinnehåll är 4 kilokalorier per gram, vilket är lika mycket som socker men tack vare sin ungefär 200 gånger sötare smak används aspartam i motsvarande mindre doser än socker.
Aspartam har, till skillnad från vissa andra sötningsmedel, inte en laxerande verkan vid överkonsumtion
Användning
Aspartam är tillfört i närmare 6000 livsmedel runt om i världen, varav ungefär 2000 i Europa.
Substansen används som sockerersättning i bl.a. bordssötningsmedel, kakor, läskedrycker, saft, glass, proteinpulver, konfektyr, halstabletter, tuggummi, mediciner m.m..
Debatten gällande risker
Substansen är en av världens mest dokumenterade, utredda samt debatterade.